Вже цієї суботи починається програма "Жести ставлення" виставкою "Просвітництво та патерналізм".

Програма реалізується як однойменний виставковий цикл, що супроводжується міні-резиденціями художниць і художників, котрі отримали можливість вивчати колекцію та історію Кмитівського музею радянського мстецтва.

В серії виставок-інтервенцій будуть показані твори, базовані на активному, ангажованому ставленні до питань та проблем, вкорінених у радянському періоді. "Радянське" сьогодні є полем бою, місцем незакінченого конфлікту, незавершеної конфронтації. Однією з ключових задач програми ми бачимо подолання полемічних спрощень, що виникають під час цієї конфронтації, і повернення до складної, багаторівневої конфігурації розмови про спадщину радянської модерності. Мета: не загладжування і не нейтралізація конфлікту, - а заклик до складності й точності, що відповідають предмету розмови.

В першій частині виставкового циклу "Жести ставлення" йтиметься про використання мистецтва в радянському "народному просвітництві" та про патерналістську владу, що відтворює себе, використовуючи мистецтво у такий спосіб.

В експозиції "Патерналізм та просвітництво" у Кмитівському музеї радянського мистецтва будуть представлені твори Шона Снайдера ("Виставка", 2008), групи SOSка ("Бартер", 2007), Таус Махачевої ("Без назви 2", 2016 та "Канат", 2015). У взаємодії з основною колекцією музею сучасні роботи створюють смислове поле, в якому стосунки "простих людей" з "мистецькими цінностями" показують свої неочевидні сторони.

 

Проект реалізовується:


за підтримки Українського культурного фонду


інформаційний партнер: Український кризовий медіа-центр


за сприяння Управління культури та туризму Житомирської ОДА

 

Куратор: Nikita Kadan

Менеджер по комунікації: Leo Trotsenko
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. / +380630744264