З 1 по 30 вересня 2019 року триватиме щорічний міжнародний конкурс фотографій об’єктів культурної спадщини "Вікі любить пам’ятки".

"Вікі любить пам’ятки" (Wiki Loves Monuments) — фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, що проводиться в понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією Вікімедіа Україна.

Мета конкурсу — зібрати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини світу і розмістити їх у Вікісховищі, що дасть змогу проілюструвати статті Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей в усьому світі.

Конкурс триває з 1 по 30 вересня включно. Упродовж цього часу фотографи і фотолюбителі різних країн завантажують свої фотографії у Вікісховище. До першого листопада в кожній країні відбирають найкращі фотографії, що будуть представлені на суд міжнародного журі.

Ініціатива проведення конкурсу Wiki Loves monuments належить нідерландським вікіпедистам, які 2010 року запропонували сфотографувати 50 тисяч пам’яток Нідерландів. Протягом вересня на Вікісховище було завантажено більше 12 тисяч фотографій нідерландських пам’яток, найкращою з яких була визнана фотографія фасаду будинку по вулиці Vijzelstraat, 31, в Амстердамі, зроблена учасником Rudolphous. Цей же учасник був визнаний найактивнішим конкурсантом — спеціально для конкурсу він сфотографував 1371 об’єкт.

Наступного року ініціативу Нідерландців підхопили 18 країн, серед яких наші сусіди — Польща, Росія та Румунія. Тоді в конкурсі взяли участь більше 5000 учасників і завантажили 168 тисяч фотографій. Конкурс проводився у два тури — національний і міжнародний. До міжнародного туру було обрано 169 фотографій пам’яток, а найкращою була визнана фотографія Монастиря К’яжна на околицях Бухареста, зроблена взимку румунським учасником Mihai Petre. Тисячі конкурсних фотографій були розміщені на сторінках Вікіпедії у статтях про відповідні населені пункти або статтях про відповідні пам’ятки.

Організатори конкурсу сподіваються, що щорічне проведення конкурсу «Вікі любить пам’ятки» не тільки дозволить зібрати велику кількість фотографій пам’яток, але й допоможе українцям пізнати забуті сторінки своєї історії, краще пізнати рідний край і спонукатиме бережно ставитися до надбань рідної культури.

Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу в цілому, авторами найкращих фото кожного регіону, учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток, та переможцями спецномінацій. Окремо відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.м

 

Детальніше про конкурс можна дізнатися на сайті: wlm.org.ua

Посилання на списки пам’яток: zh.wlm.org.ua чи wlm.org.ua/lists

З пропозиціями щодо співпраці та питаннями звертатися до організаційного комітету конкурсу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.