14.01.2020 У рамках проекту щодо оновлення діючого екскурсійного маршруту і розкриття туристичного потенціалу Олевщини, працівники Житомирського обласного туристичного інформаційного центру, з робочою поїздкою відвідали надзвичайне місце поруч із містечком Олевськ, що відоме не тільки на території України, а й за її межами. Воно містить в собі красу і загадковість природи, історичну цінність та велике підгрунтя народних билин і цікавих легенд. Це - геологічний заказник місцевого значення "Камінне село". Надзвичайно цікава назва, чи не так? А походить вона від вигляду та розміру окремих мегалітових валунів, які нагадують сільські хати та клуні. Вік таких валунів становить 1 995 ± 10 млн. років (протерозойзька ера). Відстань до заказника від м.Житомир становить близько 200 км. Стан дороги залишає бажати кращого. Недосконала інфраструктура теж не на користь цьому місцю. Але не зважаючи на це - "Камінне село" наче магніт притягує туристів. І воно того варте! Адже нейморівний краєвид, що більше притаманний для гористої місцевості, хоча і знаходиться у самому серці Поліської низовини, дивне поєднання гір, рівнин і ділянок справжньої тайги захоплює мандрівників.
Прогулянка супроводжується навпрочуд цікавими історіями і легенами від краєзнавців про походження цього місця. У ньому кожен камінь і валун ніби нашіптують свою історію. Окремі з них, мають власні назви, як от Камінь-піраміда, Камені Закоханих, «Божий» і «Диявольський» камені – місце битви Сил Світла і Темряви, «Розбита Хлібина». Місцеві мешканці кажуть, що сам Господь, спустившись на землю, перетворив справжні будинки одного із сіл на камені, покаравши за жадібність його жителів. На одному з каменів він залишив нагадування про себе – сліди босих ніг, якими обов’язково потрібно пройти мандрівникам, загадавши своє потаємне бажання.
Маршрут Олевщиною можна доповнити і відвідуванням пам'яток архітектури Олевська та городища місцевих древлян з унікальним колодязем часів Київської Русі.
Поїздка за таким маршрутом нікого не залишиться байдужим. "Місце з Сили", "Поліський Стоунжендж", "Місце, де зупиняється час" - варте того, щоб показати його всьому світу. Неймовірне - поруч!