ТОР-7 місць, які варто відвідати у Дніпрі

1. Монастирський острів і парк ім.Шевченка
Монастирський острів — історичне ядро міста та найтаємніша і романтична пам'ятка Дніпра. Про тисячолітню історію і енергетику Монастирського острова ходять легенди. На острів можна дістатися тільки через єдиний пішохідний міст у місті. З нього відкривається вид на Мерефо-Херсонський міст - унікальна споруда: він був першим у світі мостом, побудованим із залізобетону. Крім того, він є найбільшим арочним мостом в Європі. Біля підніжжя монумента спорудили водоспад "Поріг Ревучий". Від самого початку він пов'язаний з гігантським пам'ятником Т.Г. Шевченко, розташованим поруч. На Монастирському острові розташований Свято-Миколаївський храм, що вперше був побудований у 954 році єпископом Григорієм за допомогою монах самарських рибалок на честь порятунку княгині Ольги.

2. Спасо-Преображенський кафедральний собор
Спасо-Преображенський кафедральний собор — головний храм Дніпровської єпархії Української Православної Церкви. 13 жовтня 1786 Катерина II офіційно затвердила перший генеральний план будівництва Катеринослава. Будівництво Спасо - Преображенського кафедрального собору розпочалося у 1787 році. І тільки через 48 років, у 1835 році був остаточно добудований один із видатних архітектурних пам'яток Російської імперії. Центр міста запроектований на великій похилій вершині пагорба, біля закруту Дніпра. Архітектор пропонував розташувати тут велику міську площу із Преображенським собором і головними адміністративними і громадськими будівлями. Майбутній собор повинен був стати архітектурною домінантою нового Катеринослава. На території собору знаходиться місце поховання єпархіальних архієреїв і священнослужителів.

3. Музейний комплекс
Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького
У лютому 1849 р. у Катеринославі за ініціативою директора місцевої гімназії Я.Д. Грахова за підтримки губернатора А.Я. Фабра був створений, так званий, Громадський музеум Катеринославської губернії - перший в краї музей, що розташовувався в Потьомкінському палаці. Справжнє відродження Дніпропетровський національний історичний музей пережив у 1970-1980-і роки: у 1975 - відкрита діорама «Битва за Дніпро», і в подальшому були відкриті нові експозиції та створено 2 музеї: «Літературне Придніпров'я» та відкритий для відвідувачів Меморіальний будинок-музей академіка Д.І. Яворницького, який був директором музею понад 30 років з 1902 року.
Нині фондах музею зберігаються 250 тисяч музейних предметів. Серед них археологічні пам'ятники, реліквії запорізького козацтва, стародруки ХVI-ХVII ст., раритетні видання ХVIII - початку ХХ ст., культова колекція, порцеляна, годинники, меблі, зброя і багато інших пам'ятників історії і культури. Протягом усієї своєї історії у 150 років музей був і залишається єдиним у своєму роді в Дніпропетровській області центром збереження, вивчення та популяризації пам'яток національного та світового значення, центром виховання історичної свідомості, національної гідності, відчуття дбайливого відношення до своєї історії, загальнолюдських цінностей. Поруч із музеєм розташована унікальна колекція половецьких кам'яних скульптур (баб). Зібрання нараховує більше 80 статуй. Колекція є найбільшою в Європі. Статуї охоплюють дуже великий часовий проміжок - від третього тисячоліття до н. е. і закінчуючи XIII століттям. Перлиною дніпровської колекції вважається Керносівський ідол віком понад 5 тис.

Діорама «Битва за Дніпро»
У Дніпрі у 1975 році був відкритий унікальний пам'ятник до 30-річчя Перемоги народу у Другій Світовій війні 1939-1945 років - діорама «Битва за Дніпро». Вона є найбільшою діорамою в Україні, друга за площею в Європі (після белгородської діорами «Курська битва») і одна з найбільших у світі. Цю експозицію створено майстрами батального живопису, вона являє собою цільноткане полотно площею 840 квадратних метрів, розміщено в спеціальному приміщенні, за проектом архітектора В.А.Зуєва.
На відкритому майданчику Соборній площі біля будівлі діорами розташована постійна експозиція радянської військової техніки часів війни.

Музей «Громадянський подвиг Дніпропетровщини у подіях АТО» з вуличною експозицією «Шляхами Донбасу» на майданчику біля діорами
У січні 2016 р. Дніпропетровська обласна асоціація об’єднань учасників АТО ініціювала створення музею, присвяченого героям АТО. Провідною метою експозиції є вшанування українських воїнів-учасників антитерористичної операції на Сході України, волонтерів та громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України і які пройшли жертовний і героїчний шлях у відстоюванні української державності. Головна ідея експозиції: «Загиблим – пам’ять! Живим – шана!»

4. Центр «Менора»
Найбільший у світі єврейський багатофункціональний центр Менора відкрив свої двері у 2012 році. Культурно-діловий центр представляє собою величну будівлю з семи веж, які символізують образ храмового семисвічника — символу держави Ізраїль. Дана композиція комплексу займає площу більше 50 000 кв.м. Вечірня Менора зачаровує своїм дивовижним світінням, коли на її покрівлі спалахують сотні ліхтарів. Стіни цього величезного єврейського комплексу облицьовані єрусалимським каменем, який не має більше аналогів. Він був спеціально виготовлений для центру Менора, після чого виробництво окремої лінії було розібрано. Такий камінь повторити вже неможливо. Головний архітектор центру Менори А. Сорін об'єднав комплекс в єдину синагогу «Золота роза», в центрі споруди якої розташований третій в світі за величиною меморіальний комплекс - музей «Пам'яті єврейського народу і Голокосту в Україні».

5. Набережна
Набережна міста Дніпро — найдовша набережна в Європі, її протяжність 23 км. Вона складається з трьох послідовних набережних: Заводська, Січеславська і набережна Перемоги. За часів Катеринослава про існування самої річки доводилося лише здогадуватися, вся ця частина була забита складами, вантажами та нагромадженнями торгового лісу, через які Дніпро просто не було видно, він використовувався лише в якості транспортної артерії. Облаштування набережної почалося у 1950-х роках минулого століття. Прогулюючись набережною, ви зможете побачити:
• Унікальний ресторан «Поплавок»
• Фонтан «Сфера»
• Храм Іоанна Хрестителя
• Фонтан лебідь
• «Кулю бажань» та ще багато чого

6. Театр одного актора «Крик»
«Крик» — унікальний театр, єдиний в своєму роді, де один актор одночасно і режисер, і сценарист, і сценограф, і художник, і музичний редактор, і гример, і костюмер - все в одній особі. Михайло Васильович Мельник - народний артист України, лауреат багатьох фестивалів. Усі спектаклі неймовірно емоційно насичені, вони проходять наскрізь через глядача. Одні і ті ж спектаклі в «Крику» йдуть десятками років, і дивовижно те, що на них не дістати квиток вже за тиждень. Квитки на вистави розлітаються з неймовірною швидкістю, вони не мають номера місця. Приходиш і сідаєш на будь-яке вільне місце. Для тих, хто дуже хоче потрапити на виставу, але квиток купити не вдалося, можна зайняти чергу перед виставою за годину до початку і розміститися на сходинках на подушці.

7. Сквер Героїв
У сквері розташована Алея Героїв, яка стала наймасштабнішим в Україні меморіальним комплексом, присвяченим загиблим під час Революції Гідності і героям АТО. На стелах Алеї Пам'яті увічнені 503 героя Дніпропетровщини, які загинули в боротьбі за свободу і незалежність України. У зимовий час на новорічні свята у сквері розміщується новорічна електронна ялинка і проходять масові гуляння з атракціонами і забавами. Також у сквері знаходиться парк ракет просто неба. Музейний комплекс присвячений українському внеску в аерокосмічну галузь. Цого відкрито у 2013 році. Основа експозиції — натурні макети ракет, створені в різні роки на Південному машинобудівному заводі.
Туристичний інформаційний центр м. Дніпро

• Адреса: площа Героїв Майдану, 1
• Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/tic.dnipro/
• Електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
• Телефон: 067 602 60 90