Що обов'язково потрібно зробити у Кривому Розі

Завітайте до найдовшого міста Європи!
Кривий Ріг трансформується з промислового в туристичне місто, яке пропонує побачити унікальні місця, та відчути по-справжньому, що таке індустріальний туризм.
Техногенні гірські ландшафти займають 48 % території, а мальовничий пейзаж міста нагадує марсіанський краєвид. Такий колір, окислюючись, їм дарує залізна руда та мінерал гематит.
Вражаючі пейзажі різнокольорових відвалів та захоплюючі провальні воронки, затоплені чаші кар’єрів з джерельно чистою водою - все це можливо побачити у "місті довжиною в життя".
Кривий Ріг – не тільки потужне гірничо-металургійне місто України, але й культурний, науковий і туристичний центр Дніпропетровщини - місто щирих, гостинних та працьовитих людей.
Плануйте уік-енд в стилі INDUSTRIAL!!!

Познайомитися з легендарним засновником міста - козаком Кривим Рогом
Легенда говорить, що на схилі літ хоробрий козак Ріг побудував для себе оселю якраз на тому місці, де Інгулець та Саксагань зливаються. А оскільки в боях позбувся козак ока, прозвали його в народі Кривим. Бувало, повертались чумаки з Криму: "А чи не заїхати нам до Кривого Рога?". Йшли роки - вже і козака Рога не стало, а назва так і лишилася — Кривий Ріг.
Козака Рога увіковічили у бронзі на постаменті з брили залізної руди.

Звірити час з Квітковим годинником
Найбільший квітковий годинник Європи. Діаметр його циферблату становить 22 метри, довжина годинної стрілки – 8 метрів, а хвилинної – 12,5 метрів.
Під годинником розташована сучасна 3D-відеогалерея міського історико-краєзнавчого музею, де у 2D та 3D форматі демонструють фільми про Кривий Ріг, його історію та сучасний розвиток. А навколо будівлі годинника розміщено експозицію видатних об'єктів районів міста.

Проїхатися на трамваї-гібриді
У Кривому Розі є аналог метрополітену – швидкісний трамвай. Це гібрид наземного трамваю з рухом у підземних тунелях, що робить його схожим на
метро. Більша частина лінії збудована за стандартами метрополітену, aле в якості рухомого складу використовуються трамвайні вагони. Метротрам - єдине місце в Україні, де узаконено лівосторонній рух.
Загальна довжина лінії швидкісного трамваю 4️3️ км.


Побачити один з найбільших кар'єрів у Європі
Неповторне та вражаюче видовище, створене руками гірників – гігантський кар'єр Акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", глибина якого досягає 375 м, довжина 3 км та ширина 2,6 км. Його площа дорівнює трьом таким країнам, як Монако.
У кар'єрі є можливість побачити на власні очі та дізнатися про процеси видобутку залізної руди.
Починаючи з 1953 року, з надр землі добуто людиною 1,6 млрд. т. залізорудної сировини.

Де народжується кокс?
На металургійному підприємстві Публічного акціонерного товариства "АрселорМіталл Кривий Ріг" можна побачити захоплюючі процеси виробництва.
На коксохімічному виробництві (коксохімічна батарея №5, №6) екскурсантам пропонують взяти участь у гасінні розпеченого коксу – продукту спікання вугілля у спеціальних печах за температурою близько 1100 градусів. Після того, як кокс від'їжджає від "коксової батареї", розпечений продукт гаситься до близько 150 градусів очищеною водою. А після цього, кокс подається на конвеєр, який автоматично спрямовує його для сортування відповідно до класу для подальшого використання на підприємствах.

Покрутити колесо БілАЗу та залізти у ківш екскаватора
На протилежних частинах міста знаходяться два музеї гірничої техніки промислових підприємств, на яких представлені експонати, що раніше використовувалися гірниками на виробництві.
Для любителів індастріалу тут справжній рай. Серед експонатів - кар'єрний самоскид БілАЗ, вантажний вагон (думпкар), вантажопідйомністю 105 тонн, шахтний електровоз з вагонеткою, бульдозер, тощо.

Побувати у місці падіння метеориту
Природа та індустріальна краса міста зосередились у ландшафтному заказнику загальнодержавного значення Балка Північна Червона. Існує версія, що балка утворена на місці кратеру від падіння метеориту. По схилах балки трапляються скельні виходи, по днищу балки протікає струмок, по схилах буяє унікальна рослинність та зустрічається різноманітний тваринний світ.
Поряд з природними дивами є невеликі старі кар’єри та відвали, залізничний насип та опори мосту, збудованого наприкінці ХІХ століття. Опори залізничного мосту піднімаються над землею, як величні піраміди, а на каменях, з яких їх складено, і досі збереглися особисті клейма каменярів.
Кам’яні 30-ти метрові опори мосту давно облюбували екстремали для занять скелелазінням та роуп-джампінгом.
Багато туристичних маршрутів, серед яких пішохідні та велосипедні, проходять через Червоний міст. Краєвиди заказника, що відкриваються з цього місця просто неймовірні.

Відправитися до місця, де не працюють компаси
Скелі МОДРу – геологічна пам'ятка природи місцевого значення, унікальний музей геології під відкритим небом. Ця територія являє собою групу скель на схилі долини р. Інгульця, які є фрагментом Українського кристалічного щита. Залізисті кварцити, що чергуються зі сланцями, зім'яті в складки та розбиті численними розломами та тріщинами.
Найбільші скелі Орлине гніздо та Мала Орлинка (28 м та 12 м), скельний грот, джерело підземної води, унікальна рідкісна рослинність – приваблюють побачити ці місця знову і знову!

Підкорити криворізькі гори - відвали
"Криворізькі гори" не знайти на жодній карті світу – це відвали пустої породи, що сформувалися внаслідок нагромадження гірської маси з кар'єрів, шахт, гірничо-збагачувальних комбінатів. "Криворізькі гори" почали своє існування з 1881 року до сьогодення.
Принади відвалів – відновлена природа, що підходить для активного та комфортного відпочинку, насолоди природою та рукотворними ландшафтами в будь-яку пору року. Особливо захоплюючий вид з висоти відвалів на промислове місто у нічний час.
Найбільш видовищні відвали - Бурщицький, Петровський, Першотравневий.

Побачити Криворізький Гранд-каньйон
Унікальне техногенне утворення в результаті відсипання відвалів АТ "Південний ГЗК" висотою до 150 м обабіч русла ріки Інгулець. Замість рівнинної ріки, долина річки штучно була перетворена в справжній гірський каньйон. Такому утворенню на поверхні Земля немає аналогів в Європі. Довжина каньйону становить 2,2 км, глибина 150 м, ширина по днищу 200 м.

Відвідати Криворізький ботанічний сад НАН України, що входить у 10-ку найкращих ботанічних садів України
У саду зібрано колекцію різноманітних рослини з усього світу, багато з них занесені до Червоної книги України та світу. На території є дендрарій, оранжереї, сад безперервного цвітіння, розарій, сад бузку та садового жасмину, створена національна колекція видів ковили України.
Стежками ботанічного саду можна влаштувати справжній похід або просто полежати, відпочиваючи на траві. Це місце зачаровує у будь-яку пору року.

Відчуйте себе пілотом у парку літаків під відкритим небом
Поблизу Криворізького коледжу Національного авіаційного університету знаходиться унікальний авіаційний парк України, що був створений на основі авіаційно-технічної бази, де до кінця 1970-х років знаходився старий міський аеропорт.
У парку літаків можна ознайомитись із безліччю крилатих машин, серед яких є два унікальні експонати: реактивний пасажирський літак Ту-154, що брав участь у зйомках першого радянського фільму-катастрофи "Екіпаж"; далекомагістральний авіалайнер Ту-114.

Насолодитись природою Візирки
Мальовничий ландшафтний заказник місцевого значення, що являє собою штучний гірсько-озерний ландшафт із трьома затопленими кар'єрами та відвалами, унікальними виходами гірських порід, а також самовідновленої природи із рідкісними видами рослинного і тваринного світу. На узбережжі північного кар'єру створена рекреаційна зона.

Викувати власноруч сувенір із заліза у ковальні "АРТІНІ"
Відроджуючи старовинні традиції ковальського ремесла, майстер ручного кування вкладає в роботу всю свою душу, не забуваючи про нові технології, які полегшують його роботу, саме тому у світі так цінні ковані вироби, чарівні і чудові у своїй повітряній красі. Компанія "АРТІНІ" займається ковальською справою з 1997 року. За цей час вона отримала багатий досвід у роботі за профілем і у проведенні креативних екскурсій, під час яких відвідувачі можуть собі викувати подарунки із заліза.

Пірнути в техногенні озера
Місця, де вода блакитного кольору пестить гранітні борти кар'єру, де стихії води та каменю утворюють ідеальну композицію індустріальної спадщини Кривого Рогу, називаються затопленими чашами кар'єрів. Влітку кожен бажаючий може скупатися у Карачунівському та Октябрському кар'єрах. Їх глибина становить до 70 м.

Здійснити сплави на байдарках по річці Інгулець
Безперечно, сплав на байдарці вимагає чималої сміливості, сили, витривалості, відваги і навіть трішки божевілля. Адже фактично доведеться випереджати на мить стрімкий потік води, передбачати подальший перебіг подій і швидко діяти. Завдяки ентузіазму туристів сплави набули широкої популярності в Кривому Розі.

Зазирнути до центру Землі
Захоплюючими та вражаючими є провальні зони Кривбасу, що є результатом обвалення стель порожнин верхніх горизонтів шахт. Найглибші досягають глибини понад 200 м. Особливістю їх є крутість схилів як у горах, вражаючий червоний колір, розкрита безодня залізних надр Землі, де турист споглядаючи, може уявити дорогу до центру планети. Таких аналогів провалів немає у Європі.

Тож, гостинно запрошуємо до "залізного серця" України – міста Кривого Рогу!