Запрошуємо вас до міста, в якому завжди "луцько". Воно одне таке на цілій планеті. І це місто — Луцьк.
Якщо дуже коротко, то Луцьк – приємне відкриття!
Місто сучасне і стародавнє.
Місто тихого спокою і зачаєної радості.
Місто, де живуть щирі й гостинні люди.
Місто зародження європейської дипломатії.
Місто гучних фестивалів і креативних розваг.
Місто розміреного відпочинку і яскравих емоцій.
Місто культури, мистецтва, унікальних музеїв.
Місто, яке має свої цінності й власне звучання.
Місто, де комфортно вчитися, працювати і просто жити...
Місто, в якого є душа.
Приїжджайте до Луцька і відкрийте його для себе!

Луцькі унікальності:
1. У Луцьку можна побачити одне із семи чудес України – Луцький замок або Замок Любарта. Він, за всю історію свого існування, ніколи не був захоплений ворогом. Окрім того, увійшов до п'ятірки найкрасивіших фортифікаційних споруд країни.
2. Луцьк – місце зародження європейської дипломатії, адже саме тут, у січні 1429 року, відбувся З'їзд європейських монархів, який мав на меті розв'язати політичні та економічні питання центрально-східної Європи і супроводжувався гучними багатоденними гуляннями, які щороку відтворюються фестивалем «Князівський бенкет».
3. Мистецтво у Луцьку – це окрема тема. І навіть якщо ви не цікавитесь його напрямами і тенденціями, просто відвідай кути “Луцького мистецького трикутника”.
Музей сучасного мистецтва Корсаків - найбільший музей національного мистецтва в Україні і він дійсно красивий та сучасний.
У Художньому музеї вас очікує зустріч з раритетами доби Відродження, єдиними в музейних колекціях України.
Музей Волинської ікони відкриє для вас один з найдавніших у світі образів Богородиці – ікону Холмської Божої Матері (XІ ст.). Кажуть, що вона є одією із чотирьох ікон, написаних Апостолом Лукою.
4. Будинок скульптора Миколи Голованя увійшов у «ТОП-5 екстравагантних будівель України». Митця називають місцевим Гауді, а про будинок пишуть в шкільних підручниках Оксфорда!
5. Найбільшому католицькому храму України – Луцькому Кафедральному костелу Святих Апостолів Петра і Павла нещодавно виповнилось 400 років.
6. Підземелля під Петропавлівським костелом, входять в п'ятірку наймістичніших в Україні. Давні легенди та перекази розповідають, що під Старим містом існує ціла мережа кімнат та коридорів, які сполучали Луцьк із сусідніми поселеннями.
7. У Луцьку глашатаї виконували ще й функції міської сторожі та пожежних, а називались вони кликунами, бо здійснювали своєрідний ритуал «кликання», перегукуючись між собою словами “вартую!” з веж замку. Приїхавши сьогодні до Луцька, можна почути як сурмить з В'їзної вежі замку Луцький Кликун. Сьогодні у місті можна потрапити ще й на цікаву екскурсію - квест і знайти усіх кликунів (а їх багато).
8. Луцьк надихнув на творчість Лесю Українку, адже свій перший вірш «Надія» вона написала саме тут. А сьогодні ще можна посидіти під ясеном, біля якого маленька Леся складала перші рими. Нині - це один з найстаріших ясенів України, його вік понад 200 років!
9. Перший український всюдихід, автомобіль ЛуАЗ 969М, що має народні назви «Волинянка», «Бандерівка», «Бойова машина Волині», зібраний у Луцьку, увійшов у десятку найкращих авто Європи на Туринському автосалоні в Італії, щоправда ще в 1978 році. А тепер на ньому можна поїхати на екскурсію містом.
10. Найдовший у світі житловий будинок побудований у Луцьку. Його загальна довжина — 3 265 метрів, а по осі — 1750 м. У ньому 170 під'їздів і більше 3 тисяч квартир. У цьому будинку проживає близько 10 тисяч лучан. Унікальністю будинку є ще й те, що форма його плану нагадує бджолині соти.
11. Луцький фестиваль українського духу «Бандерштат» входить в «ТОП-10 найкращих музичних фестивалів України».
12. Перший і єдиний в Україні музей дзвонів розташований у Луцьку. Сьогодні у його експозиції — понад 90 дзвонів. Найстаріший датується березнем 1647 року, тобто він є ровесником доби Богдана Хмельницького. Найважчий має вагу майже пів тонни, а найменший — висотою лише кілька сантиметрів і у давнину призначався для поштової карети.
13. Колишня принцеса Сіаму (Таїланду) На Пхітсанулок родом із Луцька. Її ім'я при народженні — Катерина Десницька. Вона була дочкою голови Луцького окружного суду Івана Десницького, могила якого розташована на цвинтарі Свято-Троїцького собору.
14. «І я там був, мед-пиво пив, по вусах текло, в рот не потрапило...». Лише в Луцьку можна скуштувати цього справжнього диво-напою з казок — князівського меду, яким частувались наші предки, князі і лицарі, пани і панянки на бенкетах та гостинах.
15. Луцький зоопарк – єдиний в Україні, реконструйований за грантові кошти Євросоюзу. Тепер - це затишне місце для відпочинку, яке люблять і лучани і гості міста. Частина тварин перебуває у комфортних вольєрах, частина - у клітках, а деякі просто гуляють територією. А ще тварини в цьому зоопарку постійно дають потомство.

Центр туристичної інформації та послуг м. Луцьк пропонує:
- Безоплатну інформацію про місто, його туристичні принади українською та іноземними мовами.
- Безоплатні карти міста.
- Замовлення екскурсій містом та його околицями.
- Консультації щодо закладів харчування та проживання, руху громадського транспорту тощо.
- Продаж унікальної сувенірної продукції волинських майстрів.
У Центрі туристичної інформації та послуг м. Луцьк можна скористатись безпровідним Інтернетом та велопрокатом.
Адреса: Волинська обл., м. Луцьк, вул. Сенаторки Левчанівської, 2
тел. +38 0332 72 34 19; +38 099 644 77 79
ел. адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Працюємо без вихідних з 09.00 до 18.00 у літній період, з 09.00 до 17.00 в зимовий період.

Туристичний сайт міста: visitlutsk.com

Посилання на сторінку Центру туристичної інформації та послуг м. Луцьк у Фейсбук:
https://www.facebook.com/centertourismlutsk/?eid=ARBKiJ1t7mJ1DRzbGBdjIUTRn45wNuHKoPNOY6UZ4GREvueV7defn0li8G_G15K03tEl9pHv1hzrY_i3

Посилання на сторінку Центру туристичної інформації та послуг м. Луцьк у Instagram:
https://www.instagram.com/visitlutsk/?hl=uk&fbclid=IwAR14kgE2PscYunDXDD9_hFc1cZ3p3zs-silvt1UWERMUZPT3nD1IcD8C75A