Таємничий бункер Гімлера, мальовничі пейзажі, музей з надзвичайно багатою історією, місця памяті, де відчуваєш мурахи по тілі - все це можна побачити не долаючи сотні кілометрів. Тож вашій увазі пропонуємо перелік обєктів, які можна відвідати в межах Житомирського району та які відвідали ми.
Командний пункт Гіммлера «Гегевальд» («Заповідний ліс») будували з жовтня 1941 по липень 1942 р. радянські військовополонені під наглядом есесівців. Територія ставки мала загальну площу 1,2 тис. кв. м і була ретельно замаскована зеленими насадженнями. Товщина стін бункерів сягала трьох метрів, крім того їх прикривав півметровий шар гуми. Всередині в двох маленьких кімнатах були всі зручності. Ви дізнаєтесь про створення німецької колонії «Гегевальд» з місцевих етнічних німців, про причину смерті особистого пілота Гіммлера та про гостей, які бували тут.
С. Кодня, музей історії села, памятник жертвам повстання Коліївщини та релігійний осередок, церква Різдва Пресвятої Богородиці.
Меморіал «Жертвам фашизму», на території с. Іванівка був споруджений в 1996 році, на місці однойменного гітлерівського табору. Пам'ятник присвячений знищеним на цьому місці мирним громадянам і військовополоненим. Тут, на околиці Житомира, з січня 1941 по листопад 1943 перебував нацистський концентраційний табір «Шталаг 358». Пам'ятник являє собою скульптурну композицію з бронзи і рожевого граніту. У центрі пам'ятника - безтілесна, майже невагома бронзова фігура, швидше за один дух людини, коли матерії вже немає, тільки витає в просторі його сила, незламність і непереможеним.
За знайомство з такими об'єктами, організацію поїздки та небайдужість до розвитку туризму на території нашої маленької Батьківщини, висловлюємо подяку завідуючій сектору культури та туризму у Житомирській РДА - Литвиненко Аллі Володимирівна, та спеціалісту сектору Поплавській Оксані.