10-ти денний маршрут «Коло Житомирщини»

Унікальність та оригінальність даного маршруту в тому, що він розроблений у вигляді символічного кола та дозволяє  розпочинати маршрут з будь-якого дня та продовжувати поїздку за годинниковою стрілкою. Фінал маршруту буде залежати від того з якого населеного пункту почне свою подорож турист. Маршрут підходить для мандрівників, що подорожують власним транспортом або для організованих груп туристів.

День 1

         Ранковий приїзд до м. Бердичів. Знайомство з містом розпочинається з екскурсії до найвідомішого Бердичівського трикутника (будівлі розташовані на одній території):  Кляштор Босих Кармелітів, Музей Джозефа Конрада (перед поїздкою повідомте сестер, що опікуються музеєм про свої наміри його відвідати) , Музей історії м.Бердичів -  найвідвідуваніші туристами місця. Далі екскурсанти відвідають костел Св. Варвари, де вінчалися відомий французький поет Оноре де Бальзак та Евеліна Ганська та послухають романтичну історію їхнього кохання. Тільки не забудьте прихопити з собою екскурсовода. Вільний час: Музей єврейства, прогулянка центром міста (легендарний пам'ятник костюмчику з Бердичева, арка бажань, та інші). Також можна відвідати магазин Бердичівької швейної фабрики "Braga". Переїзд в с. Верхівня. Екскурсія до садиби-палацу польських аристократів Ганських, де разом із дружиною Евеліною Ганською проживав письменник Оноре де Бальзак. Садиба складається з палацу у стилі ампір площею 2077 кв. м., двох одноповерхових флігелів, родинної церкви, винного погребу, різних господарських споруд та парку. З екскурсоводом оглядати маєток цікавіше. Переїзд в м. Ружин, поселення в готель.

День 2

         Другий день розпочинається з переїзду в с. Червоне, зустріч з екскурсоводом або самостійні фото на фоні запаморочливого вигляду об’єктів: першим пунктом на маршруті буде палац родини Терещенків  в смт Червоне Андрушівського району. Наступний маєток Терещенків розташований неподалік в містечку Андрушівка, будинок-садиба палацового типу. Переїзд в м. Брусилів. Екскурсія в музей котрому налічується понад 50 років, він названий на честь почесного городянина – І. І. Огієнка. За станом на сьогодні експозиція музею охоплює п’ять розділів, зокрема і нещодавно відкритий, який присвячений життю і творчості І. Огієнка. Переїзд в м. Коростишів, поселення в готель (на ваш вибір).

День 3

         Прогулянка містом. Рекомендовано відвідати парк культури та відпочинку (знаходиться в центрі міста поблизу річки Тетерів. Є історичною пам’яткою садово-паркового мистецтва) та Коростишівський народний історичний музей (знаходиться в приміщенні міського Будинку культури).  Переїзд в м. Радомишль. Огляд замку Радомисль та екскурсія по музею домашньої ікони, розміщеного на території самого замку. Також там можна відвідати майстер-клас із виготовлення паперу в папірні, що була збудована у 1612 році монахами Києво-Печерської Лаври, як укріплена фабрика з виробництва паперу для друку священних книг. Не залишить вас байдужим і  відвідування народного краєзнавчого музею м.Радомишль. Переїзд в м. Малин, поселення в готель.

День 4

         Екскурсія до музею-садиби сім’ї знаменитого етнографа та мандрівника Миклухо Маклая, тут зберігся будинок з елементами неоготики, побудований Миклухами - зараз це частина одного з корпусів навчального закладу. У 1986 р. в ньому була відкрита музейна експозиція, присвячена науковій діяльності дослідника. У 2015 р. відкрито музей Миклухо-Маклая. Переїзд до с. Чоповичі, відвідування 2-х монастирів, можливість освіжитися у святих джерелах, що знаходяться поруч. Переїзд до садиби «Полісся» (с.Рудня Вороб'ївська, Малинський р-н), ночівля.

День 5

         Переїзд в м. Коростень. Прогулянка Древлянським парком. Парк «Древлянський» – справжня перлина Коростеня та неймовірно гарне місце, яке вражає своєю красою. Древлянський парк лежить на обох скелястих берегах річки Уж та має загальну площу орієнтовно 8 га. Крім неповторної природи на території парку є альтанки, містки, фонтани, унікальний військово-історичний комплекс «Скеля», що відкритий для відвідувачів. Поселення в готель. Вільний час: 1) Коростень знаний своїми дерунами, які можна скуштувати в закладах громадського харчування міста, 2) Екскурсія до Краєзнавчого музею. Переїзд в м. Овруч, поселення в готель.

День 6

     У древньому Овручі відвідаємо найдревнішу культову споруду Житомирщини – діючу Свято-Василівську церкву (пам’ятник архітектури ХІІ ст.), а також храм Святого Макарія. Можна буде навідатися до місця першого поховання ще одного давньоруського князя – Олега Святославовича. Та обов’язково - поїздка на Словечансько-Овруцький кряж! Кряж багатий на корисні копалини. У селі Збраньки в радянські часи видобували пірофіліт – вогнетривкий мінерал, що використовувався в маяках та інших високотемпературних приладах. Навідатися сюди варто хоча б для того, щоб помилуватися навколишніми казковими краєвидами. Для цього доведеться піднятися на «Панську гору» – панівну висоту, колишнє древлянське городище, де в ХVІІ-ХVІІІ ст. була панська садиба. Далі рухаємося до одного з найдавніших поселень краю – Норинська. Поблизу села по обидва боки дороги височіють пагорби – кургани, ймовірно, скіфські поховання. Невеликий ставок поблизу Норинська цікавий тим, що тут вже багато років мешкає сімейство лебедів-шипунів. Нові Велідники – місце паломництва ортодоксальних евреїв-хасидів. Тут на кладовищі, що на околиці села, окрім декількох десятків доглянутих могил-склепів, у спеціально збудованому мавзолеї (огелі), покоїться прах Цадика Велідницького – єврейського релігійного служителя, провидця, що, за переказами, володів за життя даром передбачення. Переїзд в м. Олевськ, поселення в готель.

День 7

         Екскурсія містом. Цей маршрут символічно названий «Місце, де зупиняється час». І це не просто так. Чудовий гід проведе вас історичними об’єктами міста:  Свято-Миколаївською церквою та древнім городищем "Бабина гора" з криницею часі Київської Русі. Церква -  давня історико-архітектурна і сакральна пам'ятка регіону, адже це одна з найкраще збережених архітектурних споруд XVI століття країни.  Далі, незабутній переїзд з Олевська до геологічного заказника місцевого значення, надзвичайного природного, туристичного об’єкту «Камінне село». Екскурсія заказником, містичні легенди та смачний куліш. Переїзд в Новоград-Волинський. Дорогою обов’язково потрібно заїхати у смт Хорошів, щоб відвідати Музей коштовного та декоративного каміння. Поселення в готель у м.Новоград-Волинський (за вашим вибором).

День 8

         Екскурсія в музей родини Косачів та меморіальний будинок-музей Лесі Українки. Музей родини Косачів – присвячений славетній, неординарній сім’ї, в якій народилася всесвітньовідома геніальна українська поетеса Леся Українка (Лариса Петрівна Косач). Музей присвячений її постаті складається з двох будинків, з'єднаних перехідною галереєю — помешкання, у якому 25 лютого 1871 року народилася Леся Українка, та сусіднього будинку, де жили міщани. Переїзд в м. Баранівка, поселення в готель. Екскурсія в музей фарфору. Колись слава баранівського фарфору лунала далеко за межами Житомирщини і навіть України. Мало хто знає, але історія місцевого фарфорового заводу «Баранівський фарфор» нараховує більше ніж 200 років.

День 9

         Переїзд в с. Турчинівка. Тут розташована одна із пам’яток архітектури - комплекс Турчинівської садиби Уварових, що розкинувся серед мальовничого  парку зі ставом в південній частині, дно якого при спорудженні було суцільно вистелене дубовими дошками, представляє всього дві будівлі: безпосередньо палац і розташований паралельно нього із заходу господарський корпус з більш пізньою прямокутною прибудовою радянського періоду. Переїзд в Тетерівську ОТГ. Ми відвідаємо руїни маєтку Терещенка, Тригірський монастир з подвір’я якого відкривається запаморочливий вид на річку Тетерів. Помилуємось красою та величчю 600-літніх Дубів Патріархів та зробимо яскраві фото на фоні природних фотозон скеледрому. Цим маршрутом можна пройти самотужки або з колоритним екскурсоводом. Також є можливість активно провести час ( скеледром, сплав або катання на квадроциклах, за бажанням на вибір). Переїзд в Житомир, поселення в готель (за вашим вибором).

День 10

         Прогулянка по місту, екскурсія до Літературного музею. В ньому можна ознайомитись з працями та життєвим шляхом видатних літературних митців Житомирщини. Експозиція музею складається з трьох виставок. Після огляду літературного музею, екскурсантам пропонується прогулянка Шодуарівським парком, під час якої екскурсовод допоможе поринути в історію кохання барона де Шодуара. Вільний час (екскурсії на вибір): 1) Екскурсія з гідом Замковою горою і не тільки, 2) Відвідування Краєзнавчого музею, 3) Відвідування Музею Космонавтики ім.С.П.Корольова, 4) Авторська екскурсія "Аристократичний Житомир" з відвідуванням будинку - музею В.Короленка, 5) Екскурсія з гідом єдиною пішохідною вулицею міста – Михайлівською.