Поетеса Леся Українка, яку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції, народилася 25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському під ім'ям Лариса Косач. 2021 буде визначним для жителів Житомирщини, адже 150 років тому наша маленька батьківщина вперше зустрілась з талановитим малям.
День народження Лесі Українки у 2021 році відзначатиметься на державному рівні.
Матір'ю Лесі Українки була письменниця Ольга Косач, що ставила на своїх роботах псевдонім Олена Пчілка. Саме вона встановила сімейною мовою спілкування українську мову і прищеплювала своїм дітям любов до української народної пісні, казок і традицій.
Лариса народилася слабкою і хворобливою дитиною. Біографи відзначають холодне і дуже суворе ставлення матері до Лесі. Леся була другою дитиною в сім'ї, загалом же в родині Косачів було 4 дітей.
Основними джерелами творчості Лесі Українки стали її власні переживання. Завдяки їм в українській поезії з'явилися надзвичайно прекрасні по глибині ліричності, душевного драматизму і психологізму твори. Вона вдосконалила формальні можливості української поезії, розвинула естетичні концепції літератури, розширила жанрові і стилістичні можливості поезії, прози, драматургії.
Леся Українка - гордість Житомирщини, на теренах області їй присвячено 7 пам'ятних дошок, пам'ятників та погрудь. Функціонує 3 музейні заклади, з експозицією присвяченою великій поетесі (2 з них в місті, де народилась та проживала Леся Українка з родиною - м. Новоград-Волинський). Також на території області проводяться різноманітні заходи, фестивалі, конкурси та івенти присвячені памяті Лесі, серед них найпопулярніші це Міжнародний фестиваль "Лесині джерела" та ЛЕСЯGrandFest.