Палац Уварової в Турчинівці
Історія палацу починається в другій половині XIX століття з придбання Федором Артемійович Терещенко - одним із династії найзаможніших українських магнатів-цукрозаводчиків села Турчинівка на периферії житомирської землі. Під керівництвом Терещенка тут було побудовано комплекс споруд, серед яких церква та парафіяльна школа.
Згодом мальовнича місцевість Турчинівки стала приданим наймолодшої дочки Федора та Наталії Хлопової - Наталії. Вже по смерті батька, за його волею було розпочато будівництво садибного палацу, змогу бачити який ми маємо на теперішній час.
Комплекс Турчинівської садиби Уварових розкинувся серед мальовничого парку займаючого 11 гектар з власним ставком дно якого за історією було повністю вистелено дубовими дошками та на його терииторії розташовано дві будівлі - безпосередньо палац та господарський корпус.


Будівля палацу являє собою прямокутник (24м х 18м) з теракотової цегли фланкований круглою баштою під шпилем з південного сходу, еркером під шатровим завершенням з північно-східного кута з орієнтацією по сторонах світу та центральним входом зі сходу. Його центральний і західний фасади прикрашені слабко вираженими ризалітами, які колись доповнювала нині закладена вбудована веранда. При цьому основою декоративних елементів служить майстерна цегляна кладка (складнопрофільна аркатура, лиштви, кронштейни, карнизи, коробові арки, бровки, замкові камені, “троянда” трикутнику щипца) з невеликими доповненнями у вигляді ліпних елементів (герб Уварових, рослинний орнамент підвіконних фільонок, кронштейни балкона, акант напівкруглих ніш та маскарон еркера). Оздоблення цегляного асиметричного двоповерхового господарчого корпуса з круглою баштою в південній частині вторить оформленню основної будівлі з тією лише різницею, що остання має повноцінний третій ярус з арковими віконними прорізами.
Вийшовши заміж Наталія отримала прізвище чоловіка - предводителя Ізяславського дворянства Сергія Сергійовича УВАРОВА. Тож палац став сімейним гніздом Уварових - проте не надовго на що повпливала його віддаленість від київського, столичного світу тому в Турчинівці господарі були лише зрідка. Які події відбувалися в житті власників палацу і чому все ж таки Уварові залишили дім ви можете дізнатись приїхавши на екскурсію.