"В одній годині кохання – ціле життя"
Оноре де Бальзак
Не можливо не погодитись із цими словами адже кожен прагне кохання, всі ми мусимо когось любити, кожна душа жадає любові. На передодні чудвого свята кохання - Дня всіх закоханих хочемо поділитися з вами неймовірними історіями любові видатних особистостей Житомирщини.


28 лютого 1832 року був відправлений перший лист Евеліни Ганської до Парижу. Представники аристократичних родів того часу досить часто листувались з великими письменниками та філософами. Але починаючи листування з Оноре де Бальзаком, навряд чи вона здогадувалась чим закінчиться та затія. Трохи згодом, 7 листопада, відсилається другий лист. Відповідь від поета поміщиця отримала тільки після третього листа. Згодом листування набуває все більшої сили, але тримається в таємниці адресатами. Вони домовляються про очну зустріч у Невшателі (Швейцарія). Далі було листування, зустрічі в Женеві та Відні, їх почуття то загасали, то знову розгорались.

10 листопада 1841 року помирає Вацлав Ганський чоловік Евеліни, який був на 22 роки старіший своєї дружини. Евеліна втягується в довгу судову тяганину за спадщину Ганського з його ріднею. З Бальзаком Евеліна Ганська зустрічається тільки у 1842 році в Санкт-Петербурзі, та у 1845 році у Дрездені. З Дрездену вони разом вирушають до Франції. З 1847 року деякий час письменник живе і працює у Верхівні. З-під пера виходить роман "Втаємничений". Перед Різдвом 1847 року Оноре на короткий час відбуває до Парижу. Кінець 1847-го і весь наступний рік Бальзак знову проводить у Верхівні. Евеліна Ганська облаштовує для нього три кімнати. Андре Моруа писав: "Бальзак був щасливий. Вперше в житті він опинився в одному з палаців із численною челяддю, про які мріяв з дитинства".

Лише весною 1850 року Микола І дає дозвіл на шлюб, але Ганська має відмовитись від усіх своїх статків. 14 березня 1850 року Бердичівському костьолі св. Варвари графиня Евеліна-Констанція Ганська стала мадам де Бальзак. Бальзак торжествує. Подружжя їде в Київ, щоб отримати документи на виїзд до Франції. Здоров’я Бальзака продовжує погіршуватись і коли вони прибувають до Парижу письменник вже майже не піднімався з ліжка. В серпні 1850 року Оноре де Бальзак помирає. Евеліна залишається в Парижі.