Ємільчинський народний краєзнавчий музей, як визначний осередок туристичної та
культурної галузі Ємільчинської територіальної громади, був створений за ініціативи місцевих краєзнавців в 1973 році. Постановою Колегії Міністерства культури Української РСР від 6 лютого 1976 року музею присвоєно найменування «Народний музей»
Важливий етап розвитку музею розпочався у 2009 році. Відповідно до рішення Ємільчинської селищної ради фонд музею, по причині аварійності приміщення, був переміщений в окрему будівлю на вул. Соборній, 34. Після проведення капітального ремонту та реекспозиції музею, в травні 2012 року музей знову відкрив двері для відвідувачів. . Експозиції музею, які розташовані в 5-ти окремих залах, представляють історію Ємільчинщини, її природничі особливості, інтер’єр селянської оселі, творчий шлях Героя України, Народної артистки України,землячки Ніни Матвієнко. Окремі експозиції присвячені захисникам України, учасникам АТО /ООС, які відстоюють свободу і незалежність України на Сході нашої держави. Викликає цікавість у відвідувачів відділ музею «ДОТ- Артилерійський напівкапонір», створений на базі колишньої оборонної споруди Коростенського укріпрайону. Фонд музею налічує близько 2000 експонатів основного фонду та 250 предметів науково-допоміжного фонду.


Історія ємільчинського краю відображена в хронології від первісної доби до сьогодення. Тут можна оглянути представлену колекцію археологічних знахідок епох раннього та пізнього палеоліту, предмети часів Київської Русі, козацької доби, зокрема фрагменти зброї, військового спорядження, знаряддя праці, речі селянського побуту.


Широко представлена експозиція періоду Російської імперії, зокрема понад столітнє володіння ємільчинським маєтком династією графів Уварових. Їх окремі особисті речі, оригінальні фотографії, документи викликають особливу зацікавленість у відвідувачів музею. В розді експозицій також можна ознайомитись із подіями на території краю в часи становлення УНР та збройної агресії більшовицької Росії 1918-1921 років. Періоди примусової колективізації, штучного голодомору та сталінських репресій представляють музейні предмети, унікальні фотографії, документи.
Окремі експозиції широко висвітлюють події Другої світової війни на території Ємільчинщини, участь наших земляків у підпіллі, партизанському русі, бойових діях на фронтах, звільнення краю від нацистських загарбників. Окремі документальні матеріали розповідають про участь вояків ОУН-УПА на території краю. Привертають увагу відвідувачів особисті речі, відзнаки, документи Героя Радянського Союзу, земляка Грека І.М.
Про період відбудови народного господарства Ємільчинського району, а саме: розвиток промисловості, сільського господарства, галузей освіти, медицини, культури представляють численні фотографії, речові та писемні експонати.
Викликає цікавість улаштований інтер’єр селянської оселі в окремій залі, де відображено багатовікові традиції поліщуків, побут та звичаї наших предків: хатні меблі, предмети старожитностей, знаряддя для обробки льону та вироби з полотна-домашній одяг, давні рушники, килими, ткацький верстат. Поруч з цим обладнано піч для приготування домашніх селянських страв.


Цікаво представлений куточок природи рідного краю, завдяки панорамі лісового краєвиду з розміщенням опудал окремих видів диких тварин. Тут можна побачити фрагменти бивня та зуби мамонта, відбитки в закам’янілих породах решток тварин давнього періоду, колекції молюсок, жучків, метеликів. та цікаві фотосвітлини природних особливостей рідного краю. Також тут представлена колекція корисних копалин,які є в надрах Ємільчинщини.
Окрема експозиційна зала розповідає про творчий шлях землячки, берегині української пісні Ніни Матвієнко. Привертають увагу її окремі особисті речі, сценічний одяг, цікаві фотографії.


Музей працює щоденно, крім суботи, з 9.00 до 18.00 години. Попередні замовлення на екскурсії за тел.. 04149-4-23-94, 0685190956. Ел. пошта Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.