Степанівка (Лугинський ра-н)
Нині цей будинок – не типове приміщення Степанівського загального закладу середньої освіти І – ІІ ступенів. Збудований він ще в 1905 році як літній будинок Марією Антоніною (Нуною) Млодзійовською власницею і акторкою Познанського театру в Польщі.
З архівних документів відомо, що в другій половині ХІХ століття в Овруцькому повіті Волинської губернії жили землевласники Млодзійовські: Феліціан, Леон, Людвік і Михайліна Валентієви і їм належало декілька сіл, в тому числі і Степанівка. Сімя Леона: дружина Валентина, син Людвік та дочка Марія Антоніна ( її всі звали Нуна) жили у Лугинках. Пані Валентина до заміжжя була піаністкою і свою любов до мистецтва передала дітям.
Дочка Нуна стала акторкою і працювала в театрах у Польщі, а також багато подорожувала країнами Європи. У спадок від батька вона отримала Степанівку, і прибуток який отримувала від помістя витрачала на меценатство - розбудову театру у Познані. Коли вона перебувала в Швейцарії, її вразили витончені будівлі пансіонатів у горах і частиночку цієї краси захотіла створити в своїй Степанівці. Невдовзі в 1905 році на високому лівому березі річки Жерев у селі виріс шпилястий будинок, створений за проектом італійського архітектора руками степанівських селян –будівельників. Згодом біля будинку упорядкували подвіря, посадили сад, заклали великий парк, викопали ставочок, на клумбах висадили троянди. Вся територія маєтку займала біля 8 га на обох берегах мальовничої річки Жерев.
Нуна працювала в Польщі і в свою Степанівку приїзджала тільки влітку. Тоді будинок оживав, бо разом з нею тут відпочивала мама Валентина та родина її брата Людвіка: дружина Броніслава та сини: Єже і Броніслав.
Трагічним для родини став 1918 рік. Загинула пані Валентина у Степанівці та її син Людвік у Житомирі. Броніслава із синами зуміла виїхати товарним поїздом до Польщі, де її прийняла Нуна.
«Так закінчилася історія Мдодзієвських в Україні та почалася в Польщі» - писав внучатий племінник пані Нуни Вітольд в листі після того, як відвідав Степанівку в 2008 році. Нині у Познані живе велика родина Млодзієвських , які бережуть в домашньому архіві матеріали про своїх українських предків.
А в Степанівці зберігся панський будинок як місцева памятка - архітектурна споруда початку ХХ століття завдяки тому , що школа діє в цьому приміщенні з 1924 року.